Τα δύσκολα μονοπάτια της Ευτυχίας

Τα δύσκολα μονοπάτια της Ευτυχίας

"Τα δύσκολα μονοπάτια της Ευτυχίας" είναι το πρώτο βιβλίο της Κυριακής Δημητρίου.

Η συγγραφέας το χαρακτηρίζει ως μία κατάθεση ψυχής, καθώς πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μεν, περιλαμβάνοντας δε μία πληθώρα βιωματικών καταστάσεων και πραγματικών γεγονότων που συνέβησαν στη ζωή της Κυριακής.

Η Κυριακή αφιερώνει το βιβλίο αυτό στα τρία της παιδιά (Βασιλική, Μελίνα και Θοδωρή) καθώς και στα εννιά αδέλφια της (Μαρούλα, Σωτήρη, Μιλίτσα, Χρήστο, Δημήτρη, Ελένη, Άννα, Κλείο και Αντρούλα).

Διαβάστε σχόλια αναγνωστών παρακάτω  ⇩ ⇩ ⇩ ⇩ ⇩ ⇩

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Η Ευτυχία γεννήθηκε και  μεγάλωσε σε μια  φτωχή οικογένεια, σε ένα μικρό χωριό της Κύπρου. Στα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής της γνώρισε την φτώχεια, την απαγόρευση στο όνειρο, το θάνατο - δύο φορές-, τη βία του πολέμου, τον ξεριζωμό, τη προσφυγιά.

Η προσπάθεια της, με τη βοήθεια πάντα της απύθμενης αγάπης της Ευρυδίκης, της μητέρας της, να βρει τη δύναμη ψυχής, για να τα αντιμετωπίσει με αξιοπρέπεια, μας κόβει την ανάσα. Θα καταφέρει όχι μόνο να σταθεί όρθια αλλά και να εναντιωθεί μερικές φορές στην μοίρα της και να κάνει το κρυφό όνειρο της πραγματικότητα.

Πόσο αντέχει όμως η δύναμη ψυχής, όταν την ώρα που “ο άνθρωπος κάνει σχέδια για τη ζωή του, ο Θεός γελάει;”

Η Ευτυχία μας πήρε από το χέρι για να γίνουμε συνοδοιπόροι στα μονοπάτια της ζωής της! Στην πορεία όμως, η ανάγκη να ξανανιώσει της αλήθειες της ζωής της  και εμείς να βρούμε ένα ξεχασμένο κομμάτι του εαυτού μας, ενώθηκαν και έκαναν τον οδοιπόρο που όλοι είμαστε στη ζωή. Υπενθυμίζοντας του, ότι η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας και αυτός ένας αθλητής που δεν λυγίζει στις δυσκολίες αλλά βρίσκει τη δύναμη ψυχής που θα τον ανεβάσει στο βάθρο της προσωπικής του ευτυχίας.

 


 

✐✐ Προμηθευτείτε το βιβλίο! ✐✐

 

...από την Δυάς Εκδοτική (τηλ: +30 694 75 15 713, email: dyaspublishing@gmail.com), καθώς και από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο κατόπιν παραγγελίας.


 

 

ΣΧΟΛΙΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:

10 σκέψεις για το “Τα δύσκολα μονοπάτια της Ευτυχίας”

 1. ένα υπέροχο μυθιστόρημα από μια υπέροχη δασκάλα !!! διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσα πως έχω ήδη ταξιδέψει στην Κύπρο …Τα πρόσωπα πολλά, μα τόσο οικεία και αληθινά…Ενα βιβλιο που αξιζει να διαβαστει απ ολους!! καλοτάξιδο !!!! (και το επόμενο στα γαλλικά!! )
  καλή ανάγνωση !!!!

 2. Κυρία Δημητρίου,
  Παίρνω το θάρρος, μετά απ’την χτεσινή μας συνάντηση να σας δείξω κάτι που έγραψα αφού σας άκουσα το βράδυ πριν κοιμηθώ.
  Διάβασα μόνο τις πρώτες σελίδες απ’το μυθιστόρημά σας σήμερα το πρωί και σκόνταψα στις αγαπημένες μου λέξεις που φυλακίζουν αναμνήσεις απ’τα παιδικά μου χρόνια. Και κατάλαβα. Ο πατέρας μου στην Λευκάδα βρίσκει τον απόηχο της Κερύνειας της μητέρας των παιδικών του χρόνων. Η Κύπρος ζει ολόκληρη μέσα στα βελγόπουλα παιδιά μου που τα νανούρισα όπως μου δώσαν καλύτερα οι γονείς μου ότι ξέμεινε απ’τους ξεριζωμούς της φύτρας μας. Τι να σας πώ;
  Γεννήθηκα από καλαμαρού μάμα στην Αθήνα και ζω Βρυξέλλες που το 89.
  Πρώτη φορά γράφω τόσο κυπριακά.
  Ο πατέρας δεν μας μίλησε την διάλεκτο μικρά.
  Λυπάμαι για ότι ζήσατε. Όπως πολύ σωστά ανέδειξε η Ζωή πέρα από την γυναικεία χειραφέτηση, είστε ένας κολοσσός ελπίδας για όλους μας. Ναι, δύσκολα τα μονοπάτια, δύσβατα. Αλλά ξέρετε κι εσείς, όπως κι εγώ, να τα διαβαίνετε και να τα μετουσιώνετε για να γίνουν πιο εύκολα τα χνάρια των επομένων γενιών.
  Ζω για να μην ξαναβρεθεί ποτέ αυτό το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ σε κεντημένα μαξιλάρια που κοιμούνται μωρά.
  Αυτή η επιλογή μου. Εκεί και τα «λάθη» μου.
  Σπίτι μου το χώμα κι ότι κουβαλάει τις αναμνήσεις μου.
  Ζούσα στους Αμπελοκήπους όπου και μεγάλωσα μέχρι να έρθω εδώ.
  Ελπίζω να μην σας κουράζω με τα σκόρπια μου λόγια. Καμιά φορά μιλάω σαν πολυβόλο.
  Πετσοκομμένες οι σκέψεις απ’τα συναισθήματα που ξέρουν να κρατούν μυστικά σαν φυλαχτό.
  Αυτή κι η δύναμή μου.
  Ένα κερί κάποιος δικός σας στην Αγία Βαρβάρα αν χρειαστεί ν’ανάψει.

  Μόσφιλο

  Εύκολα τα κύματα χτυπούν τους βράχους.
  Η θάλασσα, μια μακρινήν ανάμνηση που σου επήραν.
  Ταmμένος στα βουνά, μακριά από Πειρατές,
  τ’αρμάρια γιομάτα τζαι κλειστά κρατtείς τα.

  Εσάλεψεν ο νούς του τζαι κρούζει η ζιβάνα.
  Ξεπηδούν κομμάτια σάρκας που πο τζεί.
  Γραπώνουν τα τα φύλλα που τζαμαί στα χαμηλά·
  στες ελιές, στα κυπαρίσσια η μάννα.

  Έρχονται οι ροκόλοι με τους ρότσους τζαι βουρρείς.
  Ένα πετραδάκι έπιασεν το έσω του ο μιτσιής ο γιός του γειτόνου.
  Η κορού τρίβει την πλάτη του αφού της σιωπηλά
  τζαι νανουρίζει τον με την Αγιά Μαρίνα.

  Ο τζύρης εν θα ξυπνήσει σήμερα τζι άηστο το μωρό να τζοιμηθεί!
  Το χώμα σκούρο και λίμπουροι μυριάδες,
  καθησυχάζει σε ο συνετός βηματισμός τους προς την φωλιάν τους.
  ‘Ιντα πολλοί που έννι τούτοι οι δούλοι του Θεού οι γνωστιτζοί!

  Αν τύχει ένας να έννι φορτωμένος θωρρείς τον τζαι πονείς.
  Μα σαν τα καταφέρνει σώζει σου τον ‘Ηλιο της Eλπίδας.
  Εν έσιει φόβο!
  Ψουμί να υπάρχει τζαι έττο το μόσφιλο γλυτζίν!

 3. Ακολουθήσαμε για τρίτη φορά τα δύσκολα μονοπάτια της «Ευτυχίας». Παράλληλα με την προσωπική πορεία – τη μικροϊστορία της Ευτυχίας παρακολουθούμε τη μεγάλη Ιστορία του τόπου της, την ευρύτερη περιπέτεια του κυπριακού λαού, αλλά και την υπερήφανη και πείσμονα πορεία ενός ανθρώπου ο οποίος επιδιώκει με συνέπεια και κόστος, την υλοποίηση των στόχων του, χωρίς καμία έκπτωση στις αξίες και τα «πιστεύω» του.
  Ευχόμαστε για άλλη μία φορά να είναι καλοτάξιδο !!!

 4. Την Κυριακή την γνωρίζω δέκα χρόνια το λιγότερο… ίσως και περισσότερο.Όταν πήγαινα σπίτι της απορούσα με την νοικοκυροσύνη της και με τις μαγειρικές της ικανότητες.Διαβάζοντας τώρα την ιστορία της στο βιβλίο επιτέλους κατάλαβα από πού πήρε η φίλη μου. Ήξερα λίγα πράγματα από την ίδια για τα δύσκολα μονοπάτια της ζωής της και πάντα την παρότρυνα να περάσει όλες αυτές τις αναμνήσεις της σε ένα βιβλίο. Όταν δε μου είπε κάποια μέρα πως επιτέλους ξεκίνησε να το γράφει, η χαρά μου ήταν απερίγραπτη που επιτέλους το αποφάσισε!!! Ανυπομονούσα για την ημέρα που θα το κρατούσα στα χέρια μου. Ήξερα από την πρώτη στιγμή πως θα είναι ένα καταπληκτικό βιβλίο γιατί θα περιέχει πάνω από όλα την ψυχούλα της, κομμάτια από την ίδια, γραμμένα με το μελάνι της ζωής ανεξίτηλα επάνω στο κορμί της και στην καρδιά της.Και όντως δεν έπεσα έξω διαβάζοντας το!!! Το ρούφηξα κυριολεκτικά σε 3 μέρες. Δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Θύμωσα σε κάποια σημεία, γέλασα σε κάποια άλλα μα έκλαψα και πολύ σε κάποιες σελίδες ιδιαίτερα με τα δάκρυα μου να μουσκεύουν τις σελίδες και να μη μπορώ να σταματήσω… (εκείνη ξέρει που αναφέρομαι…) Συγκίνηση μεγάλη και ξανά δάκρυα διαβάζοντας το γράμμα της κόρης και κάπου εκεί στα ξημερώματα τελείωσε το ταξίδι το οποίο με πήρε από το χέρι η Ευτυχία και με σεργιάνισε για πενήντα χρόνια πρώτα στην Κύπρο μας την οποία υπερ- αγαπώ και ύστερα στη Γαλλία.Μαζί της ζύμωσα ψωμί στον παλιό φούρνο, μάζεψα λεμόνια στο χωράφι,δροσίστηκα στην βρύση με το κρυστάλινο νερό, έτρεξα να κρυφτώ από τα αεροπλάνα που βομβαρδίζανε αγωνιώντας για την ετοιμόγενη… ένα ταξίδι το οποίο ένιωσα πραγματικά σαν να ζούσα εκεί και να βαδιζα στα βήματα της Ευτυχίας και της Ευριδίκης ενίοτε.Μου έδωσε πολλά μηνύματα αυτό το ατσαλιένο κορίτσι με τη στάση ζωής που κράτησε.Με βοήθησε να καταλάβω περισσότερο την φίλη μου και να γνωρίσω κρυφές πτυχές του χαρακτήρα της.Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά που μοιράστηκες μαζί μας τα δύσκολα μονοπάτια της ζωής σου.Ελπίζω να μην μείνεις σε μία μόνο συγγραφική απόπειρα αλλά να το συνεχίσεις. Το έχεις και το ξέρεις!!!

 5. Τα δύσκολα μονοπάτια της Ευτυχίας συνεχίζουν … δεν έχει αρχή και τέλος η Ζωή …μόνο ονόματα αλλάζει … ο προορισμός είναι ένας και μοναδικός … Η ΕΥΤΥΧΙΑ!!! Ο αυθόρμητος λόγος της και η ένταση των συναισθημάτων της κατακλύζουν τις ζωντανές περιγραφές της … η Ζωή παίρνει σάρκα και οστά στην περιδιάβαση των σελίδων και το βιβλίο γίνεται η αρένα της ΕΥΤΥΧΙΑΣ … Τι αρώματα σκορπίζει στον αέρα αυτή η περιδιάβαση … ό έρωτας, η αγωνιστικότητα, το πείσμα, η ελπίδα, η πίστη στην ΕΥΤΥΧΙΑ … μετατρέπουν την καθημερινότητα σε πεδίο ιδεολογικής ταυτοποίησης και επαναπροσδιορισμού των πανανθρώπινων αξιών … «Θα είσαι μια σπουδαία καθηγήτρια και είμαι σίγουρος ότι θα σε αγαπάνε τα παιδάκια» … «Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα μικρό αδύνατο κοριτσάκι» … «Τα παρτέρια αυτά ήταν γεμάτα λουλούδια, κυρίως ντάλιες σε μοβ χρώμα …»
  Η ΕΥΤΥΧΙΑ , χαδεύοντας με την παλάμη της καρδιάς της το παρτέρι της Ζωής της συνεχίζει την αιώνια περιδιάβαση της …

 6. Αγαπητή μας συμμαθήτρια Κούλα, επειδή η ατμόσφαιρα καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου σου ήταν πάρα πολύ φορτισμένη, από κάθε άποψη, και τα λόγια θα ήταν πολύ λίγα για να εκφράσουμε αυτό που νοιώθαμε ο κάθε ένας από εμάς τους παρευρισκόμενους συμμαθητές και συμμαθήτριές σου στο Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου, απευθύνουμε εγγράφως ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι μας επανέφερες, έστω και νοερά, στο σημείο εκκίνησης και μας έδωσες το έναυσμα για την δική μας κατάθεση ψυχής. Μια κατάθεση με αφετηρία τον Ιούλη του 1974 άχρι παρόντος, μία προσωπική Οδύσσεια μέσα από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες και το τίμημα βαρύ: η «απώλεια» της εφηβικής μας ζωής στα 16 μας χρόνια.
  Καταλήγοντας με ένα μεγάλο ευχαριστώ και στην Άννα μας για την εξαίρετη διοργάνωση και την τιμή να μας απευθύνει πρόσκληση.

 7. Εγω ειμαι η Σοφια ανηψια της Κυριακης κορη του ενος απο τους ηρωες του βιβλιου. Τι να πω; Οτι μεσα απο αυτο το βιβλιο γνωρισα και ενιωσα θαυμασμο για την θεια μου. Εκλαψα για ολα οσα περασαν ολοι μαζι και καταλαβα ποσο δεμενη οικογενεια ηταν. Δεν ειχαν χρηματα αλλα ΑΓΑΠΗ. Κυριακη Δημητριου αγαπημενη μου θεια με αυτο το βιβλιο γνωρισα την γιαγια μου το ποσο καλη γυναικα ηταν, εσενα τον εξαισιο χαρακτηρα σου την δυνατη ψυχη και θεληση σου. Σε αγαπω πολυ!
  Ειναι ενα βιβλιο που αξιζει ολοι να το διαβασουν με πολλα μυνηματα !!!

 8. ένα καταπληκτικό βιωματικό βιβλίο, μια κατάθεση ψυχής που διακρίνεται από μια απλότητα στη γραφή ,αλλά δύναμη και περιγραφή στην εικόνα.
  πιστεύεις πως δεν είναι οι λέξεις αυτές που υπάρχουν αλλα δύναμη και αξία εχουν αυτοί που τις γράφουν.
  Η Κυρακή Δημητρίου είναι μία απο αυτούς τους ανθρώπους!!

 9. «Μια κατάθεση ψυχής», το βιβλίο της Κυριακής Δημητρίου! Έτσι μας λέει παρουσιάζοντάς το. Μια κατάθεση ψυχής όμως, που δεν περιορίζεται στην προσωπική διάσταση αλλά μπορεί να δώσει το παράδειγμα και σε άλλους. Όλους εμάς που αναζητάμε την ευτυχία με δικές μας ο καθένας προδιαγραφές και τρόπους.
  Τί μας λέει η συγγραφέας; Ότι για να βρεις την ευτυχία, πρέπει και να θέλεις να τη συναντήσεις. Πρέπει να αγαπάς τη ζωή και να τη δέχεσαι με τα θετικά και τα αρνητικά της. Με τις μπουνάτσες και τα μποφόρια της. Και να προσπαθείς κι άλλο, και να προχωράς μπροστά!
  Ευχαριστούμε Κυριακή για την αισιοδοξία που αποπνέει το βιβλίο σου. Ωραίες ζωντανές περιγραφές τόπων και συναισθημάτων, χωρίς ακρότητες. Μια ανθρώπινη ιστορία, τοποθετημένη σε ένα ιστορικό πλαίσιο, με πραγματικά γεγονότα, χαραγμένα ανεξίτηλα στη μνήμη όσων τα έζησαν, τα οποία πρέπει να μεταφερθούν στη σωστή τους διάσταση στις νεότερες γενιές.
  Τα «Δύσκολα Μονοπάτια της Ευτυχίας» είναι η πρώτη συγγραφική δουλειά της Κυριακής Δημητρίου που πρέπει οπωσδήποτε να έχει συνέχεια. Εύχομαι στο βιβλίο μια όμορφη πορεία και στην Κυριακή δύναμη και δημιουργικότητα για το μέλλον.

 10. Μεγάλωσα με τις ιστορίες της μαμάς μου • ιστορίες για την Κύπρο, την εισβολή, τον πόλεμο, την φτώχεια, τον πόνο, τον θάνατο • ιστορίες για τα έθιμα της εποχής εκείνης, την αγάπη, τη συμπόνια, τη δύναμη μιας μάνας, το φιλότιμο • ιστορίες για τη δύναμη ψυχής, την θέληση, το πείσμα, το δεν-το-βάζω-κάτω-λέμε, την…Ευτυχία! 🙂

  Όταν άρχισα να μεγαλώνω και να διαβάζω βιβλία, πάντα της έλεγα πως πρέπει όλες αυτές οι ιστορίες να καταγράφουν σε μια κόλλα χαρτί… ιστορίες τέτοιες δεν τις κρατάς για σενα!

  Μερικά χρόνια μετά λοιπόν, η μαμά μου έγραψε ένα μυθιστόρημα, βασισμένο σε αληθινότατα γεγονότα…

  ✎ Εκείνη αναφέρεται στο βιβλίο αυτό ως μια κατάθεση ψυχής…
  ✎ Εγώ βλέπω σε κάθε γραμμή αυτού του βιβλίου όλες τις αξίες, τα ιδανικά, τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω με τα οποία με μεγάλωσε, 31 χρόνια τωρα, ώστε να γίνω ο Άνθρωπος που είμαι…
  ✎ Εσείς;; Τι θα δείτε;; ……………………………..

  Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.